کود کشاورزی پودری یا خشک تقویت کننده گیاه هستند که با فرمولاسیون متنوع در دسترس کشاورزان قرار گرفته اند. عمومی ترین فرمول شناخته شده از این محصولات، انواع کودهای NPK است. این دسته کودها سه عنصر پرمصرف نیتروژن، فسفر و پتاسیم تشکیل شده است. همچنین امروزه سایر عناصرنیز به صورت کودهای پودری تک عنصری و چند عنصری تولید می شوند. بر خلاف باور رایج، در اینگونه محصولات رنگ پودر به هیچ عنوان نشان دهنده کیفیت کالا نیست. عواملی چون میزان خلوص مواد ، مواد خام تولیدی ، رطوبت و حلالیت تعیین کننده ی مرغوبیت است. در تولید کودهای NPK میتوان حداقل از 13 روش و 15 ماده اولیه متفاوت استفاده کرد که این مواد و روش ها به طور چشمگیری در کیفبت و پیرو آن، قیمت تمام شده کالا دخیل است. لذا توصیه وانیا زیست به شما این است که صرفا فرمول یا قیمت را ملاک انتخاب کود پودری قرار ندهید. تصمیم گیری در انتخاب کود پودری، گرانول و مایع با شماست اما توصیه وانیا زیست به شما این است که لطفا پس از استفاده از این کودها قوطی و کیسه آن را امحا نموده و برای مصارف دیگر نگهداری نکنید. با از بین بردن بسته بندی ضمن حفاظت از محیط زیست از مسمومیت و اشتباهات مصرف جلوگیری خواهیم کرد.
مزایای کودهای پودری.
کود های پودری نسبت به کودهای مایع قیمت مناسب تری داشته و نگهداری آن در انبار ساده تر و زمان انقضای آن طولانی تر است. همچنین از آنجا که محصولات پودری، عناصر مغذی را با سرعت کمتری در محیط اطراف ریشه رها می کنند، نیاز گیاه در طولانی مدت تامین می گردد.
معایب کودهای پودری.
در صورتی که این محصولات در محیط انبار در معرض رطوبت قرار گیرند به سرعت سفت شده و خاصیت خود را از دست میدهند. همچنین در صورتی که گیاه از طریق کود پودری که در خاک مخلوط شده مسموم گردد ، جدا سازی کود از مخلوط خاک ممکن نبوده و گیاه آسیب خواهد دید. طولانی بودن زمان آزاد سازی عناصر این قبیل کودها , در برخی مواقع یکی از مزایای آن به حساب می آید، اما همین نکته ممکن است باعث شود یک عنصر به موقع در دسترس گیاه قرار نگرفته و کشاورز به خیال آنکه شرایط کامل را برای گیاه فراهم کرده است از تغذیه اصولی باز بماند.
نکات کلیدی در زمان استفاده از کودهای پودری
کودهای پودری را به روش های مختلفی مورد استفاده قرار می دهند ، گاهی آنها را در آب آبیاری ریخته ،گاهی در تانک کود آبیاری قطره ای مخلوط کرده و گاهی به صورت چال کود کنار ریشه یا روی سطح خاک قرار می دهند. همواره کودی را انتخاب کنید که دارای کمترین مقدار نمک ، فلزات سنگین و کلر باشد. این عناصر ضمن آلوده سازی خاک و محیط زیست، گیاه را مسموم کرده و مقادیر بالای کلر موجب ایجاد پدیده تشنگی کاذب در گیاه می گردد.
از ترکیب کود و سم متفاوت با یکدیگر پرهیز کنید.
در صورت نیاز به ترکیب کودها و سموم حتما به میزان کم آزمایش شود.
توجه داشته باشید، برخی از کودهای پودری قابلیت محلول پاشی دارند اما نه همه آنها.
اگر از آبیاری قطره ای استفاده می کنید نسبت به عدم رسوب کود اطمینان حاصل نمایید.
در آبیاری قطره ای از ابتدا تانک کود را به مخزن متصل نکنید.
اگر از دستگاه کود پاش استفاده میکنید حتما از بدن خود را با ماسک ، عینک و لباس مناسب محافظت کنید.
از کالیبره بودن کود پاش مخصوصا دستگاه های ردیف کار اطمینان حاصل کنید.
به تاریخ تولید و انقضا همچنین تاییدیه سازمان خاک و آب دقت نمایید.